Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ κοινή (και… αναπόφευκτη) πάθηση του ματιού που εμφανίζεται με θάμπωμα του φακού του ματιού που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής. Ο φακός, ένας από τους δύο βασικούς μηχανισμούς εστίασης του ματιού, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κόρη. Το θάμπωμα του φακού εμποδίζει το πέρασμα του φωτός που χρειάζεται για την όραση. Αν και ο καταρράκτης ξεκινά συχνά μόνο στο ένα μάτι, συνήθως επηρεάζει και τα δύο. Ο καταρράκτης συνοδεύεται από αλλαγές στη χημική σύνθεση του ματιού, αλλά το αίτιο αυτών των αλλαγών δεν είναι γνωστό.

Ο  καταρράκτης είναι μία από τις λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις του ματιού, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση.

Όλοι αναπτύσσουν κάποιο θάμπωμα του φακού με την ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών έχουν κάποιου βαθμού καταρράκτη. Αλλά η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την εμφάνιση καταρράκτη. Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, συμβάλλουν στο σχηματισμό καταρράκτη. Τα άτομα που παίρνουν κορτικοστεροειδή φάρμακα για αρκετά χρόνια για ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να αναπτύξουν καταρράκτη. Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη. Επίσης υπάρχει και ο συγγενής καταρρακτης. Κάποιες φορές ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με καταρράκτη ή να τον εκδηλώσει αμέσως μετά τη γέννα .

 Συμπτώματα
  •  Θολή ή θαμπή όραση.
  •  Φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα.
  •  Μειωμένη όραση τη νύχτα ή στο έντονο φως.
  •  Ευαισθησία στο έντονο φως και στις αντανακλάσεις.
  •  Ανάγκη για περισσότερο φως στο διάβασμα και σε άλλες δραστηριότητες.
  •  Συχνές αλλαγές στη συνταγή των γυαλιών ή των φακών επαφής.
  •  Ξεθώριασμα ή κιτρίνισμα των χρωμάτων.
  •  Διπλά ή πολλαπλά είδωλα στο ένα μάτι.
Θεραπεία

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η εγχείρηση.   

Ο καταρράκτης είναι ο δικός μας φακός, ο οποίος αφαιρείται και στη θέση του μπαίνει τεχνητός φακός.